W Dzień Matki Ziemi (22.04) pamiętamy o recyklingu , źródłach
odnawialnych, o oszczędzaniu wody …
pamiętajmy także o PSZCZOŁACH!!!
(https://pixabay.com/pl/photos/owad-pszczo%C5%82a-mi%C3%B3d-charakter-3330060/)
Młody EKOLOGU na stronie
https://www.greenpeace.org/poland/tag/pszczoly/
możesz zdobyć więcej wiadomości na ten temat.
Każdy z nas może być PSZCZELIM
BOHATEREM / PSZCZELĄ BOHATERKĄ!
Dowiedz się, jak:
- odpowiedzialnie kupować warzywa i owoce
- wybierać tylko miód przyjazny pszczołom
- dbać jednocześnie o ogród i dzikie zapylacze
Do pobrania poradnik PSZCZELEGO BOHATERA/BOHATERKI
Do pobrania poradnik PSZCZELEGO BOHATERA/BOHATERKI
Ciekawostki na temat pszczół miodnych:
„1. Przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12
łyżeczki miodu.
2. Około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest
wynikiem zapylania przez pszczoły miodne.
3. Pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie
jednej wyprawy.
4. Pszczoły miodne komunikują się między sobą tańcząc.
5. Kolonia pszczół składa się z 20000-60000 pszczół miodnych
i jednej królowej. Pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni wykonują
całą pracę.
6. Miód jest niezwykle zdrowy ponieważ zawiera enzymy,
witaminy i minerały. Jest to jedyny pokarm, który zawiera „pinocembrynę”,
przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu.
7. Naturalne cukry owocowe w miodzie – fruktoza i glukoza –
są szybko trawione przez organizm. Dlatego sportowcy i sportowcy używają miodu.
8. Pszczelarze używają dymu do uspokojenia pszczół, gdy zbierają
miód lub przenoszą ul.
9. Pszczoła miodna jest jedynym owadem, który produkuje żywność
spożywaną przez człowieka.
10. Miód jest jedynym środkiem spożywczym, który zawiera
wszystkie składniki odżywcze niezbędne do podtrzymania życia.
11. Pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów,
owoców i warzyw. Oznacza to, że pomagają innym roślinom rosnąć.
12. Praktyka pszczelarstwa sięga co najmniej 4500 lat
wstecz.
13. Pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować
miód. Uczą ich tego w ulu starsze pszczoły.
14. Pszczoły produkują miód, aby nakarmić swoje młode i mieć
coś do jedzenia w zimie.
15. Ukąszenia pszczół mogą złagodzić ból spowodowany
reumatoidalnym zapaleniem stawów. Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo odkryli,
że cząsteczki jadu pszczoły zwiększają poziom glukokortykoidu, hormonu
przeciwzapalnego w organizmie.
16. Mózg pszczoły jest owalny i wielkości nasiona sezamu,
ale ma niezwykłą zdolność uczenia się i zapamiętywania różnych rzeczy. Na
przykład, jest w stanie wykonać skomplikowane obliczenia dotyczące przebytej
odległości i wydajności żerowania.
17. W ciągu ich 6-8 tygodni życia, robotnica pszczoła będzie
latać na odległość równą 1,5-krotności obwodu Ziemi.
18. Miód się nie psuje. Odkrywca, który znalazł w egipskim
grobowcu słoik z miodem sprzed 2000 lat, powiedział, że smakuje pysznie!
19. Pszczoły miodowe nie śpią. Zamiast tego, spędzają noce
nieruchomo, oszczędzając energię na następny dzień.
20. Niektóre gatunki pszczół umierają po użądleniu, ponieważ
ich żądła, które są przymocowane do brzucha haki. Kiedy ten typ pszczół próbuje
odlecieć po użądleniu, część brzucha jest oderwana.
21. Pszczoły miodne lecą z prędkością około 25 km na godzinę
i uderzają skrzydłami 200 razy na sekundę.
22. Starożytni Grecy i Rzymianie postrzegali miód jako symbol
miłości, piękna i płodności.
23. Na świecie jest około 20 tysięcy różnych gatunków
pszczół.
24. Podczas chłodniejszych dni pszczoły pracownicze mogą żyć
przez dziewięć miesięcy. Ale latem rzadko żyją dłużej niż sześć tygodni.
Dosłownie przepracowują się na śmierć.
25. Królowa pszczół może przeżyć do 5 lat i jest jedyną
pszczołą, która składa jaja. Jest najbardziej ruchliwa w miesiącach letnich,
kiedy ul musi mieć maksymalną wydajność. Znosi do 2500 jaj dziennie.
26. Jad pszczół jest stosowany jako lek na kilka
dolegliwości, w tym zapalenie stawów i wysokie ciśnienie krwi.
27. Miód ma właściwości antyseptyczne i był historycznie
stosowany jako opatrunek na rany oraz jako środek pierwszej pomocy w przypadku
oparzeń i skaleczeń.
28. Pszczoły widzą wszystkie kolory z wyjątkiem koloru
czerwonego.
29. Miód jest o 25% słodszy niż cukier.
30. Jeśli królowa pszczół umrze, robotnicy stworzą nową
królową, wybierając młodą larwę i karmiąc ją specjalnym pokarmem zwanym
„mleczko pszczele”. Dzięki temu larwa może rozwinąć się w królową.
31. W mitologii greckiej, Apollo jest uważany za pierwszego
pszczelarza.
32. Pszczoły miodne produkują miód od 150 milionów lat.
33. Pszczelarstwo uważane jest za drugi najstarszy zawód.
34. Kiedy pszczoła znajdzie dobre źródło nektaru, wraca do
ula i pokazuje swoim kompanom, gdzie znajduje się źródło nektaru, tańcząc.
35. To i ich zmysł węchu pomaga im znaleźć kwiaty, których
potrzebują do zbierania pyłku.
36. Miód zawsze był wysoko ceniony jako lek. Uważa się, że
pomaga we wszystkim, od bólu gardła i zaburzeń trawiennych po problemy skórne.
37. Starożytni ludzie wierzyli, że pszczoły powstały ze
zwłok martwych zwierząt.
38. Pojedynczy ul może wyprodukować od 30 do 60 kilogramów
miodu rocznie.
39. Kiedy starzejące się pszczoły wykonują prace
zarezerwowane zwykle dla młodszych członków, ich mózg przestaje się starzeć. W
rzeczywistości ich mózg starzeje się w odwrotnym kierunku.
45. Niestety, w ciągu ostatnich 15 lat kolonie pszczół
znikały, a powód pozostaje nieznany. Miliardy pszczół miodnych na całym świecie
opuszczają swoje ule, by nigdy nie wrócić. W niektórych regionach zniknęło
nawet 90% pszczół.”(źródło: https://fajnepodroze.pl/pszczoly-ciekawostki/)
Bądźmy wrażliwi na otaczający nas ŚWIAT!!!